torsdag 11. januar 2024

Historien om Saltdalkameratene

 

Forsida er fra kampen Saltdalkameratene - Junkeren 1 - 0.  Midtstopper Stig Øien har skåra på et kanonskudd etter corner i kampens 84. minutt. Foto: Bjørn Erik Olsen, Nordlandsposten.

 

Omtalt av Jorulf Haugen, Bokmelderlauget

For en som i atskillig yngre år kunne kaste seg over litteratur om idrettshelter som Torbjørn Falkanger, Stein Eriksen, Hjalmar «Hjallis» Andersen, Toralf Engan, Bjørn Wirkola, Oddvar Brå, var det på mange måter en overgang å lese om en fotballklubb som aldri har vært i nærheten av å vinne et nasjonalt serie- eller cupmesterskap. Men så er jeg blitt gjort kjent med at folk som tidligere president i Norges fotballforbund, Per Ravn Omdal, har uttalt følgende om Bengt-Arne Sundsfjords bok Historien om Saltdalkameratene 75 år, 2023:

«Historien om Saltdalkameratene er et praktverk som føyer seg inn blant de ypperste av jubileumsbøker om fotballklubber i Norge. Denne boka skal være fast inventar i biblioteket på Ullevål stadion.» Omdal har også gitt boka til Arne Scheie som julegave og i anledning Scheies 80-årsdag 7. januar 2024.

Daglig leder i Nordland fotballkrets, Frank Aas, sier at det er ei «fantastisk fin bok som ikke bare forteller historien om en av kretsens markante klubber. Den gir også et innblikk i historien om HESA-serien som er «vår egen» serie, på en fantastisk fin måte.»  

For å ta det med praktverk først; boka på nærmere 300 store sider er definitivt ikke lektyre du tar med deg på senga. Det er en typisk Coffee Table-bok som bl.a. gir plass til store, fine bilder og som kan fungere som et oppslagsverk med detaljerte tabeller.

Rognan stadion ca. 1955.  Foto: Ingard Marcussen.  Utlånt av Kirsten Storjord.

Forfatteren Bengt-Arne Sundsfjord er utdannet produktdesigner og jobber nå som veileder ved arbeids- og inkluderingsbedriften VEV-AL-PLAST AS. Med sin fagbakgrunn har han sjøl tatt seg av alt arbeid med utforming, grafikk og layout på boka. Det aller meste av klubbens arkiv og protokoller er borte. Resultater, tabeller og statistikk er derfor basert på informasjon i nordnorske aviser som er gjort tilgjengelig gjennom Nasjonalbiblioteket. For å ytterligere markere Sundsfjords innsats og kapasitet kan nevnes at han er en av tre i redaksjonen for Saltdalsboka 2022/2023 der han også har tatt seg av alt av design – i tillegg til å ha forfattet flere av bokas artikler med mange ulike temaer - fra historien om Saltdal kirkes arkitekt til stoff om idrettshistorie og idrettspersonligheter. Forfatterens fotballfaglige bakgrunn omfatter bl.a. aktiv karriere som målvakt i Saltdalkameratene, Sørumsand IF og Blaker IL, samt trener- og dommerutdanning i regi av Nordland fotballkrets.

Fotballklubben Saltdalkameratene ble stiftet på Hildur-kaféen på Rognan 4. søndag i advent, 19. desember 1948, men boka trekker opp historien om lek med ball i Saltdal helt tilbake til omtrent år 1900. Første året med aktiv fotball for kameratene var altså 1949 da de blant annet slo Bodø Glimt 4 – 3, noe som var absolutt fortjent etter spill og sjanser ifølge Nordlands Framtid. Deretter følger vi A-lagets opp- og nedturer i alle år fram til jubileumssesongen 2023. Ettersom klubben ble «født» så seint på året, blir det først 2024 som blir klubbens syttifemte år på fotballbanen.

På 200 sider følger vi F.K. Saltdalkameratenes kamper og resultater, spillere og trenere og organisatoriske grep gjennom årsmøter. Kampreferater og opplysninger om målskårere er sikkert viktig informasjon for folk med tilknytning til aktuelle spillere og lag, men er trolig av begrenset interesse for andre.

Av de mer spektakulære innslagene i fortellingen om Saltdalkameratene er flyturen i 1986 med en av Widerøes Twin Ottere fra Rognan flyplass for å spille fotball mot Brønnøysund. Resultat 2 – 0 til FKSK. Det var samme dag som Rognan nye sentrum ble gjenåpnet med stor festivitas etter storbrannen i januar 1979. I 1972 reiste for øvrig Saltdalkameratene med sjøfly for å spille kamp mot Lyngen på Furuflaten-banen i Troms.

Etter den kronologiske redegjørelsen for utviklingen av klubben med utgangspunkt i A-lagets resultater og utfordringer følger artikler om det som i dag oppfattes som Saltdalkameratenes samfunnsoppdrag. Klubbens kjernevirksomhet i 2023 er å være en breddeklubb innenfor barne- og ungdomsfotballen. Det konstateres at gutter og jenter i alderen 7 til 19 år utgjør hoveddelen av medlemsmassen. Det er sannsynligvis langt unna det kameratgjengen på Hildur-kaféen hadde ambisjoner om i 1948. Håndballsporten hadde for få år siden størst oppslutning blant jentene i bygda. Den første jentekampen i Salten fotballkrets fant sted i 1978, da Grand slo Saltdalkameratene 5 – 1. Den først hjemmekampen vant imidlertid Saltdalkameratene 3 – 0 over Fauske Sprint.

Jente-/pikelaget 1990/1991.  

Bildet er fra Norway cup 1991. F.f.v. Tove Spørck, Bente Strømsnes, Hanne Hindenes, Cathrine Vasset, Aina Bentsen og Kamilla Albrigtsen.  B.f.v. Cecilie  Vasset,  Jannicke Johansen, Silje Andreassen, Carina Strand Isachsen, Lena Cathrin Olsen, Hanne Westerhout, Marita Johansen, Monja Bye og trener Geir Iachsen. (Foto: Ikke oppgitt).

Ellers blir vi presentert for viktige spillere og andre aktører, turneringer og anlegg. Christian Næstbys prologer ved jubiléene i 1988 og 1998 er høydepunkter i boka.

Jeg er enig i Per Ravn Omdals vurdering at dette er et praktverk; jeg ville blitt enda mer begeistret hvis forfatteren hadde unngått slike sportsjournalist-klisjeer som bauta, keeperkjempe, midtbaneeleganten, HESA-gigant og en lang rekke legender som trener- og spillerlegender, keeperlegende og dommerlegende. Men de er kanskje ikke til å unngå i ei fotballbok?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar