Turbok om samiske kulturminner
Omtalt av Viggo Eide, Bokmeldarlauget
«Dette må vi spørre noen om», sa de i 2008 i Beiarn, da praten kom inn på mulige samiske kulturminner i Beiarn og Saltfjellet. Arbeid startet straks og har nå etter 16 år resultert i ei vakker bok, takket være ildsjelene Gry H. Sivertsen, Rudolf Ingvaldsen, Gunnar Storhaug, Åge Sevaldsen og forfatterne av turboka: Toril og Knut Sivertsen. Sametinget har i mange år gitt økonomisk støtte til registreringsarbeidet.
Forfatterne har pitesamisk opphav, og det er flott at den pitesamiske kulturen blir mer synlig. Områdene sør for Saltfjorden og nord for Ranfjorden regnes som det pitesamiske kjerneområdet i Norge.
I området Tverråsandan ligger en steinsatt offerplass. Omkretsen er vel en meter. Mange regn til menneskelig aktivitet i nærområdet. Plassen ble tilfeldigvis funnet av en rypejeger. Beiarn kommune.
«Samiske
kulturminner» er
ei nett, lett og informativ turhåndbok om 27 godt illustrerte steder med
severdigheter i barsk natur. På knapt 90 sider, hvorav 50 helsider med meget
gode fotografier. Omtrent halvparten av kulturminnene ligger i Beiarn, de
øvrige er lokalisert i Rana og Saltdal.
All tekst er på norsk og kapitteloverskriften har i mange innlegg også det samiske navnet:
618 meter over havet og GPS-koordinater i W33-systemet.
GPS er en fornuftig henvisning i ødemarka. Likevel tror jeg at både sofanyteren og turgåeren savner et kartutsnitt. Hvor langt unna er dette fra stien vi står på nå?
Arbeidslaget bak boka har gjort en betydelig innsats for å finne gamle kulturminner. Bl.a. ble det i 2013 funnet 60 tjæremiler i Tollådalen. Dessuten har de funnet igjen samiske steder som er omtalt i litteraturen, bl.a. et samisk offersted nevnt i Axel Hagemanns bok «Blant lapper og bumænd» fra 1889.
Hvor viktig dette nybrottsarbeidet er, skjønner vi når et spektakulært kulturminne, en offerplass i området Tverråsandan ved elva Tverrågas begynnelse, tilfeldigvis ble funnet av en rypejeger. En eldre mann på over 90 år, som i alle år hadde gått i området, visste ikke om konstruksjonen.
Forfatterne tar i boka forbehold om enkelte funn kanskje ikke er et gammelt kulturminne. En steinformasjon kan være naturskapt uten at mennesker har benyttet det til religiøse, sosiale eller yrkesmessige aktiviteter.
I Tollådalen bodde Anna-Greta Jakobsdotter noen år sammen med sine geiter. Hun hadde «fjøs» mellom de to steinene. Hun var gift med Nils Johannsson, men de bodde ikke i lag. I Tollådalen er det flere kulturminner knyttet til Anna-Greta. Beiarn kommune.
Turboka, som jeg velger å kalle den, har sin største styrke i lokaliseringa og fotografiene. Opplaget er på beskjedne 400 eksemplarer, kanskje fordi utgiverne tenker at kjøpergruppen stort sett er spesielt interesserte? Det er neppe riktig, en ny utgave kan nå mye lenger hvis teksten blir redigert, utvidet og supplert.
Tekstene oppfattes av denne anmelder som lite samstemt. Noen notater er kanskje fra tidlig i registreringsarbeidet, andre er ferskere nedtegnelser. Forståelsen og tolkingen av funnene har endret seg over tid, og kildereferanser er ikke samstemt mellom kapitlene på side 7 og 44. Stedsnavn varierer også, uten at leseren forstår hvorfor. Hva er forskjellen mellom Haron og Harondal?
På ei frodig gresslette vest for Nordre Bjøllåvatnets sørside ligger en sirkelrund fordyping som ser ut som den er skapt av mennesker. Diameter ikke oppgitt. 20 m nordvest for sirkelen er en kvit kvartsstein lagt oppå ei flat heller. Arkeologer antar at dette er en rituell plass. Saltdal kommune.
Det er vanskelig å lese korrektur på egen tekst. Derfor må det alltid være eksterne korrekturlesere som både sjekker språk, fakta og oppsett. Funnstedenes høyde bør beskrives på kun én måte. Kort sagt, en språkvasker bør gjennomgå teksten og gi den en enhetlig stil og form. Både med tanke på neste opplag og eventuelle andre utgivelser, for det er mange andre samiske kulturminner som kan trekkes fram.
Hvis målet er å nå flere lesere, bør enkelte ord forklares i tekst eller fotnoter; Stallo, tjæremiler, Árran. Kulturminner forteller om folk før oss, og mange historiske personer er nevnt i teksten. Storlappen er omtalt flere ganger, og mange kvinner er nevnt. Et par oppsummerende sider til slutt med navn, fødsels- og dødsår vil minne leserne om at det har gått mange mennesker før oss gjennom skogene, over fjellene.
Enn så lenge kan vi nyte boka, se på de flotte bildene og vurdere når vi skal ta turen sjøl.
Toril og Knut Sivertsen
Samiske kulturminner
Et utvalg av registrerte
kulturminner i Beiarn og Saltfjellet
Eget forlag - 2024, 90 sider - 15,5*19
cm
Avisa Nordland 15. januar 2025 |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar