torsdag 14. desember 2023

Årbok for Steigen 2023

Årets sagaspillplakat, maleri av Hugo Aasjord

 

Fargerike tidsbilder fra Steigen

Omtalt av Inger Marie Bærug, Bokmelderlauget

Nestor i årbokfamilien i Salten kan snart feire jubileum, for nå er den 48. utgava fra Steigen historielag utgitt. Den er tredelt: Årskavalkaden viser begivenheter i lokalsamfunnet i tekst og bilder og historielagets aktivitet. Tradisjonelle, historiske artikler utgjør hovedbolken, mens årboka avsluttes med klassebilder. Mange innbyggere er fotografert, og det gjør nok årboka interessant for flere enn de historieinteresserte. Kanskje noen tar en titt på artiklene også når de først blar i bildene?

Flatøy fyrstasjon, foto Per Arvid Åsen


Historielaget i Steigen framstår som en viktig lokal kulturbærer. Månedlige foredrag i samarbeid med biblioteket samler godt med folk. Det må være et opplegg som kan inspirere andre historielag? I tillegg arrangerte foreninga utflukter og dugnader.

Kulturlivet i Steigen blomstrer, pistolklubben medregna. Vi kan lese at fotograf og forfatter Rune Johansen har åpna galleri på Engeløya, mens billedkunstneren Hugo Aasjord stiller ut tørnringer på Jektefartsmuseet i Bodø. Sagaspilluka blei nedtona i 2022, likevel meldes det om mange arrangementer. Den historiske fagdagen på Løvøy, der det var handelssted, høres spesielt interessant ut.

Steigen mottok to nasjonale priser i året som gikk. Den ene var Det norske hageselskaps hagekulturpris til Steigen hagelag for bygdetunet og prestegården. Blant varmekjære trær der rager ei ask på 25 meter høyest blant alle lauvtrær nord for Polarsirkelen. Ninas dagligvarer på Nordskot fikk den andre som Årets nærbutikk 2022. Men det meldes også om problemer i næringslivet: Den lokale fiskerflåten foreldes. Bønder som produserer økologisk melk fortviler over Tine, som tømmer alle typer melk i samme dunk, for så å hente økomelk til Nord-Norge sørfra.

Stort løvtre i Prestegården/Bygdetunet, foto:Hageselskapet/Tron Hirsti 

Av tradisjonelle årbokartikler vil jeg trekke fram tre om spesielt handlekraftige kvinner: Bertha Holmvaag starta Holmvaagfjordens fællesysteri i 1913. Oskar Kristiansen betegner det som «et ukjent og lite, men framsynt industrieventyr». Bertha dro på stipendreise til Nordfjord for å lære seg å yste. Vel hjemme bygde hun en bedrift som på det meste sysselsatte ni kvinner, og hun høsta heder: Den ekte geitosten fikk sølvmedalje på meieriutstillinga for Nord-Norge i 1921. Oskar Kristiansen konkluderer med at Anna var «foregangsmenneske» for ysteriet, mens ektemannen i Hans var «formann» for bedriften.

Ekteparet Bertha og Hans Holmvaag, fotograf ukjent

Anna Sagbakken fulgte sin mann fra Tolga i Østerdalen til lærerjobb på Skagstad i 1954-55. Dagbøkene hennes kaster interessant lys over Steigen sett utafra. Anna framstår som ressurssterk og skrivefør; ei flink husmor, som støtta opp om mannens arbeid. Hun deltok i bygdas sosiale liv, særlig på kvinne- og misjonsmøter. Lærerekteparet i 60-åra var spreke. Det var ikke stille «hverken ørk eller helg». En dag gikk de to mil på ski hjem fra vennebesøk, og sparken var i flittig bruk. Østerdølen stussa fælt over klimaet: Mens de målte under tretti kuldegrader i snitt midtvinters hjemme på Tolga, hadde Skagstad varmegrader flere dager i strekk. Så langt nord!

Anna opplevde ikke bare «en høitidsstund» når emissæren dreiv oppbyggelse; Lofotveggen i solskinnsglans var et himmelsk syn. Et «mylder av folk» møtte på kaia da ekteparet tok avskjed. Anna hadde utvilsomt trivdes i nord. Så kan vi spekulere på hvordan steigværingene opplevde ekteparet fra Tolga. De blei nok møtt med respekt i alle fall, en lærer tilhørte fortsatt øvrigheta midt på 50-tallet.

Elida Hansen var kassadame på «kopen»på Leines i 1960-åra. Hun blei høyt verdsatt av sambygdingene for årelangt engasjement i «Elidaklubben». Der kunne hun friste bygdas unge med gele og eggedosis i tillegg til tale om Jesus og utlodning til inntekt for barn i «Santalistan» i det sørøstlige India. Det måtte være en eksotisk opplevelse for både små og store når misjonærer gjesta bygda med bilder derfra.

 

Jeg savner et kart over Steigen i årboka. Det kunne plasseres i forsatsen eller i baksatsen; det fine dyrskuebildet har en fortjent plass foran i denne boka. Hvor ligger for eksempel Brennvika? Arne Hansen har gjort en fortjenstfull innsats ved å navnfeste steder der ned på detaljnivå. Han har plassert dem inn på et fint, håndtegna kart over stedet.

Ombygd T- Ford, foto privat

Redaksjonen burde sørga for bedre korrektur. Det er for eksempel synd at et foredrag på Nordskot blir en «betinga» suksess på grunn av en manglende u. En kort presentasjon av bidragsyterne i årboka hadde gjort seg. Noen av blomsterbildene fra Flatøy fyr burde vært luka bort. Også andre artikler ville tjent på bedre redigering. I fortellinga om livet på Silsandmoa blir det vanskelig å henge med på grunn av mange ulike fornavn. Ellers får vi jo fine glimt av livet der på småbruket. Ikke minst er det moro å lese om den foretaksomme handymannen Johan, som bygde en T-Ford om til pick-up og traktor, og konstruerte en vaskemaskin sammen med broren.

Kors, tegning Hugo Aasjord

Årbok for Steigen skiller seg også i år vakkert ut fra andre årbøker med et maleri på forsida: Hugo Aasjords siste sagaspillplakat. Tegningene hans levendegjør og løfter flere artikler, særlig den om storstormen i 1849. For årbokas totalt 128 sider, blir det ellers vel mange bilder i forhold til tekst.

Steigen historielag digitaliserer fotos fra private hjem sammen med Nordlandsmuseet. Dessverre er mange av dem ikke kreditert fotografen. Det gjelder også bilder fra Facebook-sida «Lokalhistorie Steigen». Vi vet heller ikke hvem som tok fotografiet av 46 unge voksne fra Vinkenes, som Grete Ellingsen driver «kvalifisert gjetning» ut fra. Uansett er det godt gjort å lokalisere 34 personer ved hjelp av folketellinger, intervju og slektsbok.

Kavalkaden 2023 er en fin del av årboka. Hovedbolken burde hatt flere historiske artikler spredt over et større historisk tidsrom. Boka hadde som nevnt tjent på ei strammere redigering og bedre korrektur. Men årets utgave er utvilsomt innbydende og fargerik, med stoff til glede for historieinteresserte generelt og steigværinger spesielt.

Årbok for Steigen 2023
128 sider, innbunden 25,5 * 19 cm
Steigen historielag 2023
Pris: kr 300,-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar